Koncert Legend – Sedes, Prawda oraz Wodewil z Olecka

Kiedy:
26 Maj 2018@20:00 – 23:45
2018-05-26T20:00:00+02:00
2018-05-26T23:45:00+02:00
Gdzie:
Pub Arts
plac Wolności 22
19-400 Olecko
Polska
Koncert Legend – Sedes, Prawda oraz Wodewil z Olecka
2 (40%) 1 głosów

SEDES
Legendarny Wrocławski zespół Punk Rockowy powstał w 1980 roku z inicjatywy Jana „Młodego” Siepieli oraz Adama „Kucharza” Zalewskiego, pochodzących z wrocławskiej dzielnicy Krzyki. Pierwszy skład to: Młody-gitara i wokal, Kucharz-gitara, Kajtek-perkusja, Kufel-bas. Ten ostatni wkrótce opuścił zespół, a funkcję basisty przejął Młody. W tym składzie zespół zaczął się cieszyć coraz większym powodzeniem na wrocławskiej niezależnej scenie. Do historii przeszedł występ Sedesu we wrocławskim parku południowym na lokalnym przeglądzie „Muzyczny Start”. Zespół wygrał pierwszą nagrodę (sesja nagraniowa w profesjonalnym studio), a odbierając ją członkowie zespołu wraz z grupą znajomych oddali mocz ze sceny wprost na stolik szanownego jury. W 1985 roku nastąpił rozpad grupy, której drogi rozeszły się w dwie strony. Młody przez chwilę próbował jeszcze utrzymać Sedes w formie przy pomocy Kucharza, co niestety nie sprawdziło się i po kilku miesiącach grupa przestała istnieć a Kajtek i Celej założyli Program 3, formacje początkowo punk rockową a z czasem ewoluującą w stronę bardziej odjechanego i cięższego rockowego grania. W 1991 roku Młody po kilku wcześniejszych nieudanych próbach postanowił reaktywować zespół. Sedes zaczął występować w składzie: Młody-wokal, Rudy-bębny, Para-bas i Wojtek-gitara. W 1993 roku z zespołu odszedł Para i od tamtej pory do dziś zespół funkcjonuje niezmiennie w trzyosobowym tym samym składzie.
Dyskografia:
1992 „Wszyscy pokutujemy”
1993 „K… jego mać”
1993 „Live”
1995 „Sraka Praptaka”
1997 „Delirium”
2004 „Lekcja Historii”
2016 „Lekcja Historii” LP 


PRAWDA
Wrocławska formacja założona latem 1994 roku przez Skutera i Melona, jako swoista kontynuacja legendarnego na Dolnym Śląsku zespołu Zwłoki, działającego w latach 1980-1983. Zespół włączył do swojego repertuaru jedynie kilka piosenek Zwłok, napisanych przez Skutera. Swój debiutancki materiał, „Biologia z drugiej strony” Prawda zarejestrowała w grudniu 1994 roku. Przez kilkanaście lat funkcjonowania nagrała cztery regularne albumy, kilka ep-ek, album kompilacyjny i wiele składanek. Prawda przez te wszystkie lata zagrała kilkaset koncertów, objechali wiele Polskich, Czeskich i Niemieckich festiwali. Dwukrotnie zaliczony Woodstock na dużej scenie w roku 1999 i 2006 a w 2014 roku pomimo iż zespół nie istniał zagrał koncert na Pokojowej Wiosce Kriszny obchodząc XX Lecie. W czerwcu 2016 w zupełnie nowym odświeżonym składzie zespół rozpoczyna próby i wyjeżdża w trasę koncertową która jesienią 2016 jak i wiosną 2017 obejmuje dwadzieścia kilka miast. Na dzień dzisiejszy to zupełnie nowy zespół, zupełnie inna energia. Pod koniec 2016 roku Prawda rozpoczyna pracę nad nowym materiałem, w połowie 2017 roku zespół rejestruje album „Chaos in Poland” którego premiera miała miejsce 29.09.2017. Jesienna trasa promocyjna obejmowała 24 miasta. Na wiosnę 2018 zespół zagra jeszcze 18 koncertów które dopełnią promocyjną trasę do płyty. Prawda to obecnie jeden z najprężniej działających punk rockowych zespołów w Polsce.
Dyskografia:
1995 „Biologia z drugiej strony”
1998 „Zmierzch”
2001 „Piosenki Poprawne Politycznie”
2005 „Radio Swoboda”
2007 „Dobrzy, brzydcy i źli”
2007 „77” (wydany w Czechach Papagajuv Hlasatel )
2016 „Biologia z drugiej strony” CD (Reedycja)
2017 „Biologia z drugiej strony” LP (Reedycja)
2017 EP ‚7 Split The ANALOGS / PRAWDA
2017 „Chaos In Poland” CD / LP
PRAWDA:
Melon – voc.
Załęs – git. voc.
Lars – git. voc.
Majkel – bas. voc.
Okland – drum. voc.
Skuter – opieka duchowa

kontakt : produkcja@rockers.pl 660 475 100


Będzie też akcja zbiórki karmy bądż grosza na rzecz fundacji Zwierzęta Niczyje !!!
Sponsorzy: Paweł Giełazis, Rafał Fafik Rynkiewicz, Dariusz i Ela Kowalewscy, Mariusz Żukowski,Maciej Juchniewicz, Dariusz Lipa Lipiński,SOSNOWSKI ZNICZE,

Komentarze

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?